Фото - Коли необхідно зціджувати молоко

Коли необхідно зціджувати молоко

Коли Ви годуєте малюка грудьми, він отримує не тільки їжу, але й вашу любов! У такі моменти встановлюється тісний емоційний зв’язок між мамою і дитиною. Це дуже важливий фактор для повноцінного розвитку малюка. Часто молоді мами, які вирішили припинити грудне вигодовування, не розуміють всю відповідальність цього вчинку. Теоретично, кожна мама має можливість годувати свого малюка грудьми. Форма і розмір грудей, апетит малюка і тривалість годування не мають значення.

Вчені вже давно встановили, що вироблення материнського молока регулюється залозами головного мозку жінки. Мозок виділяє два гормони: пролактин, який змушує молочні залози виробляти молоко, і окситоцин, який викликає скорочення м’язів грудей, стимулюючи виділення молока. Цей процес виникає та підтримується, коли мама прикладає малюка до грудей. Але іноді навіть його дотик до грудей чи мамина думка про годування призводять механізм у дію. Саме тому, молоко в грудях з’являється так часто, як це потрібно малюку, і таким чином він сам регулює необхідну кількість молока.

Важливо правильно організувати процес годування. Розслабтеся, зручно сядьте або приляжте, щоб правильно прикласти дитину до грудей. І тоді вже через кілька секунд Ви зрозумієте, що це найпрекрасніші хвилини вашого життя.

Не дивуйтеся, якщо після пологів з грудей з’явиться не молоко, а жовте виділення. Це молозиво – дуже важлива рідина, яка містить велику кількість антитіл і захисних клітин (деякі лікарі стверджують, що воно діє як натуральний антибіотик). Обов’язково годуйте новонародженого малюка цим молозивом – нехай навіть Вам здається, що в грудях всього кілька крапель (в перші дні малюку більше і не потрібно), і постарайтеся, щоб його більше нічим не догодовували і не допоювати в пологовому будинку. Через кілька днів замість молозива з’явиться молоко, збагачене жирними речовинами. На початку годування зазвичай молоко на вигляд буде дещо водянистим, а пізніше стане більш жирним і калорійним.

Пам’ятайте, що малюка потрібно годувати також і в ночі. В цей час молоко найцінніше, а кормління ефективніше, так як Ваш організм в ночі виділяє багато пролактину.

Коли потрібно зціджувати молоко?

Найкраще годувати малюка безпосередньо грудьми. Але бувають ситуації, коли це не можливо. Якщо Ви вирішили зціджувати молоко та годувати малюка з пляшечки, пам’ятайте, що зціджене молоко теж корисне. Зазвичай у зціджуванні немає жодної необхідності – кількість молока регулюється самим малюком: чим більше він висмоктує, тим більше молока виділяється у відповідь. І якщо Ви будете додатково зціджувати, то спровокуєте надлишкове вироблення молока – а це надмірне навантаження на мамин організм, яке забирає багато часу та сил, і до того ж може призвести до лактостазу. Тому, якщо Ваш малюк здоровий, Ви годуєте його на вимогу (в середньому кожні 2 години), він наїдається і ваші груди здорові, то нічого спеціально робити не потрібно.

Ось ситуації, коли зціджування необхідно:

  •  У Вас занадто багато молока (це буває між другим і п’ятим днем після пологів) – зціджування розслабить груди, а дитині буде легше її брати.
  •   Сосок «ховається» в переповнені груди (наприклад, якщо була перерва в годуванні) – зціджування молока перед годуванням допоможе малюку схопити сосок.
  • Після годування Ви відчуваєте, що груди не звільнилися повністю - зціджування збереже їх від застою. Якщо Вам здається, що малюк з’їв дуже мало, можете дати йому трохи зцідженого молока, між основними прийомами їжі.

Ситуації, в яких зціджування молока стимулює і посилює лактацію:

  • Вам здається, що молока занадто мало, і Ви задумуєтесь чи не припинити годування? Не поспішайте! Зціджування за допомогою двофазного електричного молоковідсмоктувача LOVI Expert,  сприяє додатковому виробленню молока.
  •  Малюк хворіє і відмовляється їсти. Зціджування молока через кожні три години допоможе зберегти лактацію.
  •     Малюк мало набирає в вазі? Для початку обов’язково поговоріть з лікарем і консультантом з грудного вигодовування – можливо Ваші хвилювання даремні. Якщо ж проблеми все-таки є, зціджування молока за допомогою двофазного електричного молоковідсмоктувача LOVI Expert підвищить лактацію і допоможе вигодувати малюка.
  •     Вам необхідно відлучитися з дому на якийсь час. Тато, бабуся або няня зможуть нагодувати малюка Вашим зцідженим молоком. Повертайтеся додому з радістю, Ваша ніжність і посмішка компенсують нетривалу відсутність!
  •     Ви вирішили повернутися на роботу, але при цьому хочете продовжити годувати дитину. Регулярно зціджуючи молоко за допомогою двофазного електричного молоковідсмоктувача LOVI Expert, Ви збережете лактацію і зможете годувати малюка грудьми так довго, як захочете.

Насолоджуйтеся початком материнства разом з LOVI!