Фото - Кролик чи зайчик? Історія пухнастого символу Великодня

Кролик чи зайчик? Історія пухнастого символу Великодня

Наближається найбільше християнське свято,  що символізує перемогу життя над смертю.

Святкові паски й фарбовані яйця – символи православної  Пасхи. З кожним роком на святковому столі українців усе частіше з’являються смаколики у формі  зайчиків та кроликів.  Ці символи прийшли до нас з Заходу.

   В Європі зайці та кролики - це головний елемент пасхального декору. Великодній заєць користується величезною любов'ю й повагою. На Великдень зайців печуть, роблять з шоколаду, мармеладу, карамелі. Сувенірні зайці з кераміки, пластмаси, скла, тканини та дерева прикрашають каміни, полиці, підвіконня та святкові столи й разом з господарями беруть участь в пасхальних святкуваннях.

В Німеччині існує пошта пасхального зайця. Діти пишуть листи й отримують відповідь з маркою пухнастого улюбленця. Минулого року добровільні помічники пасхального зайця відповіли на 40560 дитячих листів і листівок. З них майже півтори тисячі прийшло з-за кордону.

У Мюнхені існує єдиний в світі музей великодніх зайців та кроликів, які прибули туди з усього світу. Колекція налічує понад дві тисячі примірників!

Історія Великоднього зайця

Історія вухатого символу почалася в язичницькі часи. Головним об'єктом поклоніння була богиня весни Еостра. Її постійно супроводжував заєць. У ті ж часи існувала легенда, за якою богиня Еостра, щоб врятувати поранену пташку, перетворила її в зайця. Але в ньому від птиці залишилася особливість відкладати яйця, проте не звичайні, а кольорові. Так пояснюється чому великодній кролик приносить гарні яйця. В англомовному світі Великдень зветься "Easter", існує думка, що ця назва пішла саме від богині  Еостри.

За іншою легендою, бідна німецька жінка, у якої не було грошей, щоб нагодувати дітей, сховала вкрадені у сусідів розфарбовані та прикрашені яйця в своєму саду, а коли її діти знайшли їх, поруч пробігав кролик, і вони вирішили, що це саме він приніс їм такий гарний подарунок.

Заєць – символ родючості у язичників, сьогодні став добрим та світлим символом весни й великого свята. 

 Зайці чи кролики нині прикрашають святковий стіл - кожен вирішує сам. Головне, що пухнастий вухань символізує добро, багатство та любов!