Фото - Як заспокоїти дітей під час війни

Як заспокоїти дітей під час війни

Діти відчувають наш настрій та емоційний стан. Попри складну ситуацію важливо зберігати спокій й намагатися не нервувати в присутності малюків  Ваша тривога не має передаватися дітям, навпаки, важливо дарувати малюкам відчуття захищеності та впевненості в завтрашньому дні.

Ми зібрали поради фахівців, які допоможуть заспокоїти малечу в стресових ситуаціях.

   Пояснюйте дитині кожен наступний крок. Розкажіть про ваші дії, якщо лунатиме тривога. Якщо ви плануєте переходити в укриття, поясніть дитині для чого ви це потрібно.

    Нагадайте донці чи сину, що вони найдорожче, що у вас є, й ви докладаєте зусиль і робите все можливе для того, щоб забезпечити максимально можливий рівень безпеки, і тому важливо слухатися батьків та не сперечатися, адже ви бажаєте їм лише добра.

    Якщо ви залишаєтесь разом вдома, відволікайтеся від новин! Залучайте малечу до домашніх справ, прибирайте та мийте посуд разом.    

    Складайте конструктор чи мозаїку, малюйте супер героїв, читайте казки.

    Готуйте смачні страви. Фахівці запевняють: коли ми жуємо, наша нервова система виходить із стану паніки. Якщо дитина вже вміє читати, хай диктує вам кожен крок приготування страви. Це допоможе відволіктися та потренувати техніку читання.

    Психологи рекомендують частіше обійматися. В обіймах не лише діти, а й дорослі відчувають себе в безпеці. 

Тримайте малечу за руку, особливо під час повітряної тривоги чи коли спускаєтеся в укриття. Дитина відчуватиме, що вона під вашим надійним захистом.

Беріть з собою в укриття іграшки, щоб разом погратися.

    Разом з дітьми практикуйте вправу глибокого дихання. Це допоможе зняти напругу та подолати стрес. Глибоке дихання стане в пригоді, коли потрібно впоратися з хвилюванням.   

    Пропонуйте малечі більше пити. Коли людина відчуває тривогу, організм витрачає більше рідини. Ми можемо не помічати цього, але варто завчасно поповнювати водний запас.

   Підтримуйте звичний режим дня. Якщо ви читали казку перед сном, чи у вас були свої особливі ритуали, намагайтеся дотримуватися їх.   

  Дяти - дзеркало батьків, і якщо вони бачать чи відчувають невпевненість або якусь паніку в дорослому то відповідно починають боятися самі.

Довіряйте лише перевіреним джерелам інформації.  Важливіше не те, що відбувається зовні, а те, що ми впускаємо в середину нас. Намагайтеся думати про майбутнє. Налаштовуйтеся на позитив, вірте в ЗСУ й нашу Перемогу!

Бережіть себе й своїх малюків. Навіть в стресовій ситуації ми маємо бути гідним прикладом для наших дітей. І пам’ятати, що від нашої поведінки залежить житя та здоров’я малюків.