Фото - Анатомічна, класична чи ортодонтична, яку вибрати пустушку?

Анатомічна, класична чи ортодонтична, яку вибрати пустушку?

Дитина народжується зі смоктальним рефлексом. Коли маля смокче мамині груди, пустушку чи власний палець, воно заспокоюється й засинає. Саме завдяки смоктанню, щелепа новонародженого поступово зміщується вперед і наприкінці першого року формується її остаточний правильний контур. Протягом перших двох-трьох місяців крихітка в основному їсть і спить. Якщо малюк на грудному вигодовуванні інстинкт смоктання зазвичай задоволений повністю.   

 

Дітям старшого віку, які мають тривалі перерви між годуваннями, а також триваліші періоди неспання іноді додатково може знадобитися пустушка. Якщо ж малюк на штучному вигодовуванні, то його потребу в смоктанні необхідно задовольняти пустушкою. Іноді й дитині на грудному вигодовуванні потрібна пустушка, якщо малюк довго не хоче відпускати груди мами.

 

На що звернути увагу, вибираючи пустушку?

Пустушки відрізняються не лише дизайном. Розмір, форма соска та матеріал з якого виготовлена пустушка – ось основні критерії на які варто звернути увагу. Пустушки виготовляють з силікону та латексу. Вони класифікуються за розміром і формою соски.

Розмір пустушки

Вибір розміру пустушки відповідно до віку дитини дуже важливий. Використання занадто маленької соски може спричинити проблеми з прикусом.

Існують дві різні системи класифікації за віком.

  • від 0 до 3 місяців
  • від 3 до 6 місяців
  • від 6 до 18 місяців

Польський виробник Canpol babies пропонує наступну кваліфікацію:

  • Розмір А - підходить для малюків, яким ще не виповнилося пів року
  • Розмір В - призначений для діток від шести місяців до півтора року
  • Розмір С - для малюків старше півтора року

Матеріал пустушки

Латексні пустушки виготовлені з каучуку. Вони світло-коричневого кольору з характерним смаком і запахом. Латексні пустушки не довговічні - сосок втрачає свою еластичність при використанні, темніє під впливом сонячних променів. При тривалій експлуатації стає липким. До латексу швидше чіпляється бруд і мити цей матеріал складніше. Але такі пустушки нагріваються в ротику дитини й по відчуттям нагадують груди матері.

Силіконові пустушки, виготовлені з рідкого силікону (повністю прозорі), без смаку чи запаху. Пустушки з силіконовими сосками, міцніші і стійкі, не мають смаку і не вбирають сторонні запахи. Вони також не псуються під впливом сонячних променів. Недоліком силіконових сосок є те, що вони не стійкі до механічного пошкодження. Тому малюк, в якого прорізалися зуби, може легко прокусити силіконову соску. Тому щоразу перевіряйте соску на пошкодження і змінюйте кожні 1-2 місяці.  

Форма соска пустушки

  • Ортодонтична форма соски. Пустушка трохи стиснута з боку, що торкається язика дитини, і опукла з іншого боку, що торкається піднебіння. Така пустушка зручна для малюка і при смоктанні нагадує груди матері.  
  • Класична форма соски – звичайна пустушка вузька біля основи й опукла в кінці. 
  • Анатомічна форма соски пустушки відповідає будові ясен малюка, такі пустушки щільно прилягають до піднебіння в роті і мають сплюснуту форму на одній зі сторін. Вона рівномірно розподіляє тиск на ясна і не перешкоджає формуванню правильного прикусу малюка.

  Головна функція пустушки – заспокоювати малюка та задовольняти його смоктальний рефлекс. Лише якісна пустушка відповідно віку дитини здатна впоратися з цими завданнями. Вчасно змінюйте пустушку й утримуйте її в чистоті. Правильно підібрана пустушка, допоможе зберегти здоров’я мамі й малюку.