Фото - Чи повинен вміти гратися сам однорічний малюк?

Чи повинен вміти гратися сам однорічний малюк?

 Чи може самостійно гратися дитина до року? Експерт по догляду за немовлям та автор книги «Секрети виспаної мами. Про сон, годування до дитячого садка» Трейсі Хогг вважає, що так. Самостійна гра – основа емоційного здоров’я не тільки дитини дошкільного віку, але й малюка від народження до трьох років.

У своїй книзі автор пише «Батьки часто запитують мене: «Як розважати дитину?» Для маленьких дітей весь світ – це щось дивовижне. Діти від природи рідко нудьгують, поки батьки не навчать їх залежати від дорослих у своїх розвагах. Щоб малеча мала можливість розвивати емоційну стійкість, потрібно надати їй самостійність. Вам доведеться пройти по тонкій грані між допомогою та опікою. Вам потрібно створити в будинку таку атмосферу, де малюк зміг би спокійно пізнавати і пробувати все на практиці, але при цьому проявити обережність, щоб не взяти на себе роль відповідального за розваги».

Від народження до шести тижнів

Немовлята майже весь час сплять. Однак вже від народження, під час годування, розмовляйте з дитиною, щоб вона не задрімала. Так малюк почне звикати до чітких меж між періодами годування та відходом до сну. З часом цей проміжок буде збільшуватися. В цьому віці дитина не потребує іграшок. Ваші обійми та лагідні слова найкраще заспокоюють немовля.

З шести до дванадцяти тижнів

В цей період дитина може гратися сама  протягом 15 хвилин, проте  потрібно стежити, щоб маля не дуже збуджувалося й перевтомлювалося. Різноманітні брязкальця й музичні каруселі забавлять малюка, й дозволять його залишити у своєму ліжечку на деякий час. Дитина починає впевнено тримати голову й любить спостерігати за навколишнім світом. Однак не дивіться з малюком телевізор: він викликає сильне збудження у дітей.

 З трьох до шести місяців

Малюк не спить приблизно півтори години підряд. Він вже вміє самостійно грати 15-20 хвилин. Якщо ж дитина не вміє гратися сама, то лише завдяки батьківській гіперопіці. Це не тільки обмежить вашу свободу, але й позбавить малечу самостійності, а в  майбутньому може викликати в дитини почуття невпевненості.Уникайте надмірної опіки. Не біжіть на перший плач дитини. Хай малюк вчиться бути самостійним.

З шести до дев’яти місяців

Тепер дитина не спить майже дві години поспіль.  Малюк починає сидіти й саме час придбати йому пірамідку й конструктор «Поєднайко», адже в цьому віці дитина повинна гратися сама протягом 30 хвилин й ці іграшки допоможу у цьому. Малюки люблять здійснювати маніпуляції з предметами: складати деталі один на одного чи одягати кільця на основу.  Вони також будуть тягнути до рота все, що потрапило під руку, тому іграшки мають бути якісні та безпечні. Якщо ж малюк у віці від шести до дев’яти місяців після п’яти або десяти хвилин активності починає плакати і проситися на руки,  не треба потурати йому. Інакше він запам’ятає, що варто тільки підняти галас – і матуся вже тут як тут.

Замість того, щоб одразу брати малюка на руки, спробуйте відволікти його якоюсь іграшкою. Пограйтеся разом. Покажіть як складати пірамідку чи мозаїку з великих деталей.

 У дванадцять місяців.

Однорічна дитина грається самостійно аж 45 хвилин! Уявіть, скільки ви матимете часу, щоб приготувати обід чи почитати книжку.   Дитина в цей період свого життя швидко вчиться й усе запам’ятовує. Малюк самостійно складає пірамідку, бавиться сортерами, розвиваючи дрібну моторику рук.  Дитину приваблюють великі коробки, декоративні подушки і яскраві іграшки.

Чим довше дитина грається самостійно, тим більше їй хочеться все робити власноруч. Якщо малюк Вас гукає, обов’язково відгукуйтеся, щоб він знав: мама поруч і він у безпеці. Якщо привчити малюка самостійно гратися, то в майбутньому Ви легко навчите його самостійно виконувати домашнє завдання та приймати важливі рішення. Підтримуйте малюка, але дозвольте йому рости самостійною й незалежною особистістю.