Фото - Гаджет чи розвиваюча іграшка, що корисніше для дошкільнят?

Гаджет чи розвиваюча іграшка, що корисніше для дошкільнят?

Ваш дворічний малюк вміє користуватися гаджетом, сам його вмикає та  грає  ігри? Ви пишаєтеся своїм маленьким розумником, розповідаєте про його досягнення рідним та друзям. «Сучасні діти розумніші ніж були ми» - думаєте ви. Так, діти дійсно швидше розвиваються, але чи допомагають їм у цьому гаджети? Чи не шкідливі вони для маленьких голівок? У віці від 0 до 2 років мозок дитини росте найшвидше й  збільшується в три рази. Голос мами й тата, їх дотики, поведінка, спільні ігри допомагають дитині сформуватися, щоб потім встановлювати нормальні емоційні зв'язки з іншими людьми. Але у малюків, які вже в такому малому віці мають доступ до гаджетів й постійно дивляться мультфільми, розвиваються інакше. Їх нервова система починає гірше розвиватися, це погано впливає на концентрацію уваги й сприйняття навколишнього світу.

Коли вони дорослішають, їм стає важче побудувати нормальні гармонійні відносини з людьми. Психологи запевняють, що дитина, котра багато часу проводить з гаджетом, схильна до дитячої депресії, тривожності. Малюк частіше конфліктує з рідними, в нього розвивається синдром дефіциту уваги, психоз й можуть з’явитися проблеми з поведінкою та сном.

У малят важливо розвивати дрібну моторику рук, яка відповідає за розвиток мовлення. Для цього дитині необхідні ігри з мозаїкою, конструкторами, пазлами, дрібними деталями,  й аж ніяк не з гаджетами. Хочете, щоб дитина була розумна й успішна? За допомогою розвиваючих іграшок,  розвивайте  увагу, просторове мислення, пам'ять та координацію рухів.

Сучасні діти практично не вміють співчувати. Особливо це стосується тих, котрі багато часу проводять онлайн.  Їм комфортно в ілюзорному світі інтернет-ігор, де жорстокість і вбивства - це цілком нормальне явище. Дітям починає здаватися, що бути злим і жорстоким – це норма.Розвиток соціальних та комунікативних навичок - ось що особливо важливо для кожної дитини. А онлайн-спілкування поступово заміняє живе спілкування з батьками та однолітками. Дитина виростає замкнутою і, зрештою, це стає перешкодою у її особистісному розвитку.  

Електронні пристрої вже міцно увійшли до нашого життя, і немає сенсу повністю забороняти їх використання дитині. Але потрібно чітко контролювати час, який малюк витрачатиме на інтерактивні розваги, дітям до 4 років взагалі не дозволяти. Як це зробити? Намагайтеся не брати до рук гаджета у присутності дитини. Грайтеся разом, читайте книжки. Готуйте смаколики. Повірте, діти дуже швидко стануть дорослими. А чи стануть щасливими - залежить від нас!