Фото - «Літо, до побачення, здрастуй, рідна школо!»

«Літо, до побачення, здрастуй, рідна школо!»

   1 вересня - особливий день для школярів. З ноткою смутку за безтурботним літом, але з радісною зустріччю з однокласниками.

   «День знань» -  зворушливе свято для першокласників та їх батьків. Перший шкільний дзвоник, перший урок та перший крок в доросле життя.   

Чому навчальний рік починається 1 вересня?

   Те, що 1 вересня був особливим днем для наших предків, ми переконуємося, заглиблюючись в історію. У 325  році Костянтин Великий, римський імператор, на Першому Вселенському соборі вирішив починати новий рік саме 1 вересня.  

   Колись у Київській Русі рік починався у березні-квітні. Але у кінці XV століття початок року перенесли на 1 вересня.  Усі школи в той час були при церквах, й навчальний рік починався також 1 вересня. Так тривало близько 200 років. Але у 1699 році Петро Перший, щоб не відрізнятися від Європи, переніс початок нового року на перше січня. Проте традиція розпочинати новий навчальний рік у вересні залишилася.  

   Свято  «День знань», було засноване  у 1984 році Верховною Радою СРСР. В Україні й у багатьох інших країнах, це свято відзначається й сьогодні разом з початком навчального року.

   У  Франції, Ірландії, Бельгії, Польщі, Чехії, Естонії, Литві, Угорщині та Словенії  навчальний рік розпочинається, як і в Україні. А в Японії діти вчаться з квітня по березень наступного року. У Швеції навчальний рік починається з третього тижня серпня, а у Фінляндії з середини серпня. У США та Німеччині, немає єдиної чіткої дати початку навчального року, він встановлюється на рівні провінції, федеральної землі або штату.

До школи в п’ять, шість чи сім років?

В Україні до першого класу діти йдуть у повних шість років. А  як у інших країнах?

  • У чотири роки ідуть до школи діти у Північній Ірландії.
  • У п’ять – в Англії, Шотландії, Вельсі, на Кіпрі та Мальті.
  • У шість – в Австрії, Чехії, Данії, Франції, Німеччині, Греції, Угорщині, Норвегії, Ірландії, Італії, Нідерландах, Норвегії, Іспанії, Швейцарії, Туреччині та ін.
  • У сім років – у Болгарії, Естонії, Фінляндії, Латвії, Литві, Польщі, Сербії та Швеції.

Чи готова  дитина до школи може визначити фахівець та батьки. Існує так званий “філіппінський” тест – коли дитина рукою через голову може дістати мочку вуха. Треба попросити дитину доторкнутися правою рукою до лівого вуха, провівши руку над головою. Малюк у 4-5 років не може цього зробити, а шестирічки переважно можуть .

   Адаптація до школи в кожної дитини проходить по по-різному. Педагоги наголошують, важливо, щоб майбутній школяр відвідував садокбо там дитина вчиться бути частиною колективу, загартовує імунітет. Діти, що не відвідували ДНЗ не вміють гратися та домовлятися з однокласниками, частіше хворіють.Першокласника потрібно підтримувати та всіляко заохочувати.

   Кожен учень, не лише першокласник, потребує мотивації. Важливо, щоб дитина вчилася не задля оцінки. Знання й освіта  - це незалежність й право вибору професії в майбутньому.  Про це потрібно нагадувати дітям під час спільних сніданків та вечері.

   Ми щиро вітаємо усіх учнів та батьків з початком навчального року та «Днем Знань». Хай новий навчальний рік буде легким та успішним.