Фото - Стрес і грудне вигодовування

Стрес і грудне вигодовування

Панічні настрої шкодять нашому здоров’ю, але  особливо - вагітним та жінкам з маленькими дітьми. На українських матусь покладена подвійна відповідальність за свою безпеку й безпеку малюка. Стрес негативно впливає на грудне вигодовування , тому мама має зробити усе можливе аби зберегти грудне вигодовування.

Чому кількість молока зменшується під час стресу

За вироблення молока в жіночому організмі відповідає пролактин. Проте за  його виділення - гормон окситоцин. При небезпеці наш організм виробляє адреналін, який блокує окситоцинові рефлекси.

Тому, коли матуся  в стресі,  молоко виробляється в достатніх кількостях, але набагато гірше витікає. Найнеприємнішим наслідком цього є лактостаз. Стрес спричинює напругу нашого тіла: м’язів шиї, плечей, спини. Тому під час грудного вигодовування  потрібно розслаблятися, наскільки це можливо. Адже розслабляючись, ви розширюєте молочні протоки  - зазначають педіатри.

 Чому малюк вередує біля грудей

Гормони кортизол і адреналін, які виробляє материнський організм під час стресу, потрапляють у молоко. Тому діти починають неспокійно поводитися. 

До того ж дитина відчуває, що раніше молочко текло легко, а зараз доводиться докладати чимало зусиль, щоб добути їжу. Через це малюк нервує й сердиться. Малечі передається й настрій мами. Якщо матуся боїться, боїться й маля.

Як полегшити процес грудного вигодовування

Ми усі зараз активно слідкуємо за новинами. Але чи може матуся з немовлям вплинути на хід подій? Так! Дбаючи про здоров’я майбутнього покоління України.

Намагайтеся менше часу проводити з телефоном в руках. Ніколи не читайте новини й не дивіться телевізор, коли годуєте дитину грудьми. Краще читайте якусь романтичну книжку, чи дивіться хороший фільм.

Перед годуванням випийте теплий чай і посмакуйте смачним десертом. Милуйтеся своєю дитиною, коли її годуєте. Уявляйте перші кроки, перші слова, перші зубчики вашої крихітки.

  Малюку потрібна здорова мама. Ваші життя одне для одного - єдине, що має значення, і те, на що ви реально впливаєте. Грудне вигодовування у цей складний час – найкраще, що ви можете дати малечі.