Фото -  Як відволікти та заспокоїти малечу під час повітряної тривоги

Як відволікти та заспокоїти малечу під час повітряної тривоги

Протягом двох останніх місяців атмосфера у нашій країні вкрай напружена. Навіть у відносно спокійних містах, періодично лунають сирени. Ані діти, ані дорослі не почувають себе в безпеці. Тривога, яку відчувають батьки, передається дітям. Малеча стає нервовою, з’являються проблеми з апетитом та сном. Тривале перебування в збудженому стані може нашкодити здоров’ю малюка. Дуже важливо знайти в собі сили зберігати спокій та подбати про здоров’я своєї дитини.

Як говорити з дітьми про війну?

Старшим дітям варто пояснити, що відбувається в країні. Вони повинні розуміти чому не можна гуляти в дворі, ходити до школи й чому під час тривоги необхідно спускатися в бомбосховище. Важливо розповісти, що ЗСУ захищають нас й ми обов’язково переможемо, але потрібен час й ми маємо бути дуже обережні.  

Діти до 3-4 років інтуїтивно відчувають настрій батьків. Заспокоювати дитину словами «Все гаразд» , марно. Особливо, коли мама плаче. Малюк починає плакати разом з матусею. Психологи наголошують, що діток треба відволікати.

Іграшки допоможуть вам зберегти здоров’я малечі

Щоб дитина краще почувалася в укритті, беріть з собою іграшки. У кожного малюка є улюблений плюшевий друг. Іграшка, якою найбільше бавиться дитина, повинна бути завжди з вами. Дитячі психологи запевняють, іграшка може надати дитині впевненість у власних силах. Для цього потрібно запропонувати дитині потурбуватися про неї. Запитайте, чи боїться м’якенький друг? Запропонуйте малечі підбадьорити чи можливо обійняти іграшку. Малюк розкаже усе, що відчуває його найкращий друг. Так ви дізнаєтеся, що турбує дитину, чого вона найбільше потребує в цей момент: обіймів, пісеньку чи, можливо, казочку.   

Психологи радять складати конструктор. Будувати разом з дитиною якісь фігури. Можливо літака, що захищатиме наше небо. Так дитина буде зайнята й відчуватиме себе потрібною, бо ж також бере участь в обороні. Складаючи конструктор діти не лише відволікатимуться, а й тренуватимуть дрібну моторику рук, яка впливає на розвиток мовлення й інтелектуальні здібності.

 Заохочуйте складати конструктор й діток молодшого шкільного віку. Запропонуйте збудувати фортецю чи міст. Корисно щоб діти гралися разом зі своїми однолітками. Батьки мають спостерігати й прислухатися, про що розмовляють діти. Так ви дізнаєтеся, що найбільше турбує сина чи доньку й зможете допомогти.

Грайтеся разом! Поділіться на команди й придумайте якесь завдання. Дорослі проти дітей. І, звісно ж, малеча виграє.

Сьогодні кожен з нас пише історію України! Кожен на своєму місці наближає день Перемоги.

Завдання молодих батьків зберегти своє здоров’я й здоров’я своїх діток. Війна обов’язково закінчиться. І майбутнє квітучої й сильної України – наші діти!