Фото - Одягни вишиванку, Україно моя!

Одягни вишиванку, Україно моя!

Щороку, у третій четвер травня ми відзначаємо Всесвітній день вишиванки.

Національне українське вбрання – це своєрідний унікальний код українського етносу. Воно яскраво зображує особливу традицію нашого народу. Метою Дня вишиванки є популяризація вишитого одягу в Україні та світі. 

Цьогоріч -  ювілейний 15-й Всесвітній день вишиванки!

Історія Всесвітнього дня вишиванки

 Історія Дня вишиванки розпочалася у 2006 році. Студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк, запропонувала провести акцію «Всесвітній день вишиванки». Вона надихнулася одногрупником Ігорем Житарюком, який частенько приходив на пари у вишиванках. Спочатку ініціативу Лесі підтримало кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Але з того часу кожного третього четверга травня тисячі українців та всіх, хто шанує Україну, одягають вишиванки.

 Нині День вишиванки підтримує українська діаспора за кордоном. Наш національний одяг шанують та люблять одягати  люди у всьому світі.

Перші вишиванки

  Дослідники запевняють, що вишиванки існували ще в добу палеоліту та високо шанувалися нашими предками. Поблизу села Мізин, що розташоване на Чернігівщині, археологи знайшли лляні сорочки, прикрашені унікальними вишитими візерунками. Ці залишки вишитих сорочок вважаються найдавнішими зразками цього ремесла.
  У Миколаївській області були проведені розкопки могили знатної та заможної сарматки. В Кургані «Соколова Могила», який дивним чином лишився не пограбованим, археологам вдалось розкопати вовняний одяг, ймовірно сорочку, оздоблену стародавньою вишивкою. Цей факт доводить важливість вишитого одягу для людей, адже його клали в могилу разом із золотом.   
Серед вишиванок, знайдених у Києво-Печерській лаврі, вирізняються ті, які вишивала черниця Марія-Магдалина Мазепина – мати відомого гетьмана.
Ці факти доводять, що вишиванка пройшла тернистий шлях крізь віки, щоб залишитись взірцем патріотизму для мільйонів українців.

  Для наших предків вишиванка була не тільки святковим одягом, а й оберегом. Орнамент, який наносили на сорочку, містив в собі певні символи, які повинні були захистити того, хто її носить, від злих духів і нещасть. Вишивку наносили на рукава і комір так, щоб вона торкалася тіла. Важливо було, щоб в орнаменті не було вузликів, тоді доля людини буде щасливою.

Сьогодні вишиванки користуються шаленою популярністю. Приємно, що національний одяг подобається молодим людям, які вдало поєднують вишиванки з сучасним вбранням.

Одягайте національний одяг не лише у День вишиванки. Вишиванка дарує піднесений та святковий настрій, навіть коли на вулиці похмуро.